Департамент освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації 10014, майдан ім. С.П. Корольова, 12 +38-0412-42-14-01 ztedu@ukr.net
Онлайн курс з підвищення рівня кваліфікації осіб, відповідальних за організацію харчування у закладах освіти
01.12.2023

Усім нам подобається смачна, якісна та корисна їжа. Однак ми повинні дбати і про те, щоб їжа була безпечною. Харчові продукти з хвороботворними бактеріями, вірусами, паразитами чи то шкідливими хімічними речовинами можуть стати причиною більш як 200 різноманітних хвороб. Отож проблема безпечності їжі – на часі завжди.

Проте сьогодні законодавство України вже гармонізоване з законодавством Європейського Союзу й передбачає запровадження процедур та заходів, спрямованих на виготовлення безпечних харчових продуктів. Основну відповідальність за безпеку несуть оператори ринку харчових продуктів. 

Щоб випускати безпечні харчові продукти, операторам ринку необхідно мати базові знання з харчового законодавства. Персонал, який обробляє, готує та подає страви в харчоблоках закладів освіти, також повинен мати достатній рівень знань. 

Вимоги до безпечності та якості харчових продуктів – складова частина започаткованої реформи шкільного харчування.

Цей курс охоплює основи харчового законодавства та специфіку його виконання в закладах освіти, гігієнічні вимоги та процедури, засновані на принципах НАССР у харчоблоках, розташованих у закладах освіти.

Під час навчання на курсі ви отримаєте відповіді на такі запитання:

  • які вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти?
  • з якими нормативними актами в сфері безпеки харчових продуктів треба ознайомитися?
  • як раціонально розподілити обов’язки між усіма зацікавленими організаціями?
  • як уникнути непотрібних затрат коштів та часу?
  • як правильно організувати та вести документування?

Цей курс буде корисним для:

  • керівників та засновників навчальних закладів;
  • працівників, які відповідають за розробку та впровадження процедур на основі принципів системи НАССР у шкільних їдальнях та в дитячих садках;
  • персоналу, який обробляє, готує або подає їжу дітям та іншим особам у шкільних їдальнях і дитячих садках, а також обробляє та готує їжу в інших установах для обслуговування в шкільних і дитячих їдальнях.

Після завершення цього курсу ви орієнтуватиметеся в основах харчового законодавства та вмітимете застосувати їх на практиці.

Доступ до реєстрації для проходження навчання: http://prometheus.org.ua/course/course-v1:Prometheus+HACCP_BASE101+2023_T2

*За інформацією  ТОВ «Бюро цифрової освіти Прометеус»