Якісна підготовка фахівців для роботи у шкільних їдальнях (харчоблоках) – важлива складова реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. В області на постійній основі проводиться робота з підготовки та підвищення кваліфікації кухарів для шкільних їдалень.
З 29.10.2024 по 01.11.2024, у період осінніх канікул на базі кулінарного хабу Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради проходять курси для близько 400 кухарів закладів загальної середньої освіти та закладів інституційного догляду.
Діти у школі мають не лише здобувати знання з певних предметів, а й вчитися дбати про своє здоров`я, правильно харчуватися та займатися спортом. Першою ланкою, яка безпосередньо дотична до здорового харчування у школі - є кухарі. Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах освіти спонукають до набуття кухарями шкільних їдалень (харчоблоків) нових знань щодо санітарних норм, технологічної документації, складання меню, зокрема без глютену, лактози та молока. Також сьогодення вимагає від кухаря шкільної їдальні використання цифрових інструментів для підготовки калькуляційних карток, застосування системи НАССР тощо.
Навчання організовано на базі кулінарного хабу Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради за Типовою програмою Міністерства освіти і науки України. У ході навчання слухачі мають можливість набути нових як теоретичних, так і практичних знань, ознайомитися із сучасними кулінарними практиками шеф-кухаря, кулінарного експерта Євгена Клопотенка, обмінятися цікавим досвідом.
Наприкінці курсу слухачі отримають сертифікати.