18 грудня, під головуванням Першої леді України Олени Зеленської відбулася стратегічна сесія, присвячена реформі шкільного харчування.
У заході, що проходив в онлайн-форматі, взяли участь начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, директорка Департаменту освіти і науки Житомирської ОВА Наталія Осипович, а також інші представники Департаменту.
Упродовж останніх років проводиться системна робота з реалізації реформи шкільного харчування: модернізовано 75 харчоблоків, в усіх закладах освіти запроваджено нове меню, у 850 закладах впроваджено стандарти НАССР. У Житомирі реалізовано інноваційну систему «дабл-меню», яка враховує вподобання учнів і пропонує страви як національної, так і європейської кухні.
У 2024 році ця робота продовжилася: завдяки державній субвенції та співфінансуванню громад подібні проєкти реалізуються ще в шести громадах.
Оновлення стосується не лише матеріально-технічної бази, але й організації харчування. Професійна підготовка кухарів є важливою частиною реформи. На базі трьох кулінарних хабів області за останні роки кваліфікацію підвищили близько тисячі кухарів. У 2024 році Житомирський професійний ліцей започаткував нову спеціальність «Кухар дитячого харчування», що сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців.
Особливу увагу приділено харчуванню учнів початкових класів. Уряд виділив 2 мільярди гривень на ці цілі, з яких 82 мільйони спрямовано на громади Житомирщини.
Реформа шкільного харчування продовжує невпинно рухатися вперед! Адже здорове харчування – здорові діти - здорова нація!