Департамент освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації 10014, майдан ім. С.П. Корольова, 12 +38-0412-42-14-01 ztedu@ukr.net
Третя «Година безбар’єрності» у рамках засідання Ради безбар’єрності при Житомирській обласній військовій адміністрації була присвячена доступності та безбар’єрності освітній галузі
20.06.2024

Третя «Година безбар’єрності» у рамках засідання Ради безбар’єрності при Житомирській обласній військовій адміністрації була присвячена доступності та безбар’єрності освіти. Участь у засіданні Ради взяли заступники начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський та Костянтин Лопушанський, директорка Департаменту освіти і науки Наталія Осипович, члени Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА, ректорка Державного університету імені Івана Франка Галина Киричук, керівники місцевих органів управління освітою, закладів освіти Житомирщини.

«Попри складнощі сьогодення, усі наші діти мають мати можливість навчатися у комфортних умовах. Саме тому ми маємо зосередитися на створенні безбар’єрності в усіх закладах освіти нашої області», — зазначив Віктор Градівський.

Директорка Департаменту освіти і науки Наталія Осипович наголосила на актуальності питань розвитку освітньої безбар’єрності. Вона зазначила, що в області постійно проводиться моніторинг стану впровадження інклюзивної, безбар’єрної освіти та якості послуг, які надаються дітям з особливими освітніми потребами, а також ознайомила присутніх з досвідом доступу до освіти дорослого населення, ВПО та ветеранів, зокрема у частині отримання другої професії, створення ветеранських хабів тощо. 

Окремо було розглянуто питання щодо створення безбар’єрного середовища у закладах вищої освіти. Старша викладачка кафедри теорії та методик дошкільної й інклюзивної освіти Житомирського державного університету імені Івана Франка Оксана Сорочинська ознайомила присутніх з проєктами, які реалізуються в університеті.

Ректорка Галина Киричук ознайомила присутніх з тим, як реалізуються принципи фізичної безбар’єрності і доступності в Житомирському державному університеті імені Івана Франка. Науково-педагогічні працівники університету Ксенія Гавриловська та Юлія Дем’янчук провели рефлексивний інтерактив для визначення перспектив упровадження безбар'єрності на рівні держави, громади, особистості.